Tidak Pernah Merokok Dan Minum Arak, Satu Inci Badannya Pun Tidak Bertatoo. Ini Alasan CR7 Yang Bakal Buatkan Anda Doakan Hidayah Untuk Beliau.

1747 Views

Majoriti pemain bola sepak antarabangsa menghias badan mereka dengan tatoo namun perkara ini tidak dibuat oleh Cristiano Ronaldo.

Bintang Real Madrid dengan julukan CR7 ini menyatakan pantang larang dalam hidupnya terhadap tatoo, alkohol dan juga rokok.

Dipetik dari bermacam sumber, sebab kenapa Ronaldo tidak menconteng badannya dengan tatoo cukup mengharukan. Beliau mengabaikan tatoo demi untuk terus selalu menderma darahnya kepada yang memerlukan.

Di luar negara, tatoo mempengaruhi seberapa kerap seorang boleh menyumbang darah, dengan tempoh masa terpaksa menunggu antara 6 bulan hal ini amat merugikan bagi Ronaldo kerana beliau ikhlas ingin membantu mereka yang memerlukan.

“Saya tidak memiliki tatoo kerana saya mahu kerap menderma darah, ” kata ronaldo kepada diretta news.

Dalam masa yang sama, setelah dilihat di ruangan media sosialnya khabarnya, ronaldo menderma darahnya 2 kali dalam setahun.

Bukan itu sahaja, beliau juga menderma sum-sum tulang beliau setelah melihat penderitaan anak kepada rakan beliau melawan penyakit.

“Seorang rakan kami menghadapi masalah ini, anaknya menghadapi masalah dengan sum-sum tulangnya, saya dan ahli kumpulan yang lain telah capai kata sepakat untuk membantu anak ini sehabis mungkin”

kerasa sosial Ronaldo buat berbagi terhadap teman benar amat besar. ia terlebih lagi tidak mengharapkan whatever atas dorongan yang diberikannya.

“Menyumbangkan sumsum tulang merupakan suatu yang orang pikir susah buat dicoba, tetapi itu tidak lebih dari mendonorkan darah dan juga tidak sakit. tidak terdapat pengeluaran whatever. ini merupakan proses yang simpel dan juga setelah itu kamu terasa bahagia karna sudah menolong teman , ” katanya lagi.

Ronaldo, tidak hanya mempunyai beban kerja yang besar, beliau juga senantiasa mempraktikkan style hidup sehat. tidak hanya giat melaksanakan aksi sosial, pemain pasukan portugal itu juga tidak minum alkohol dan juga pula antirokok.

Sebab tercetusnya rutin ini adalah kerana, Ronaldo mempunyai pengalaman pilu tentang bapaknya, jose diniz aveiro, meninggal kerana mengambil alkohol berlebihan. Selepas kematian bapanya ronaldo bersumpah tidak akan meneguk alkohol sepanjang hidupnya.

“Dia jadi gagah dan juga pantas kerana sering menghabiskan waktunya dan juga energinya buat berlatih. hinggakan beliau tidak sempat merokok dan juga minum minuman memiliki alkohol, ” kata rakan sepasukan

Sumber : Kaki Viral via Kuala Lumpur Viral

 

Ronaldo Dan Palestin

ISRAEL KECAM CHRISTIANO RONALDO KERANA SOKONG PALESTIN

Berbeza dengan Barcelona yang mempunyai hubungan rapat dengan Israel, Real Madrid memilih untuk berkerjasama dengan Palestin. Perkara ini bukan sahaja boleh dilihat melalui polisi kelab, malah oleh pemain-pemain kelab itu.

GOLDEN BOOT UNTUK PALESTIN

 

Tindakan yang paling ketara ialah dilakukan oleh pemain termahal dunia, Cristiano Ronaldo. Bintang Seleccao yang dilabelkan media barat sebagai memiliki sifat sombong ternyata mempunyai hati yang mulia. Bekas penyerang Manchester United itu yang terkenal dengan jolokan CR7, dengan ikhlas hati memberikan kasut emas yang diraihnya musim 2011 kepada kepada lembaga amalnya dengan tujuan untuk membantu kanak-kanak Palestin.

Laman Qodsna pada akhir tahun lalu memberitahu, lembaga amal Real Madrid berjaya melelong kasut emas milik Ronaldo pada harga 1,4 juta euro. Wang hasil lelongan itu disumbangkan untuk membina beberapa sekolah yang hancur di sepanjang di Jalur Gaza. Sokongan Pemain Terbaik Dunia pada 2008 tersebut tidak berhenti sampai di situ sahaja. Pernah dilaporkan sebelum ini, dalam satu acara, Ronaldo dengan berani mengenakan skaf Palestin.

Tindakannya itu mendapat kecaman hebat dari lobi-lobi Zionis dan media barat. Beberapa media barat yang bersekutu dengan Yahudi seakan memusuhinya dan terus menggembar-gemburkan segala keburukannya. Namun ada juga pihak media yang menyatakan tindakan Ronaldo itu sebagai satu bentuk tanggungjawab kemanusiaan.

Demi Palestin, Ronaldo Tegas Menolak Kontrak Jutaan Bersama “PEPSI”

Belum lama ini penyerang asal Real Madrid ditawari kontrak iaitu menjadi bintang iklan Pepsi dengan bayaran tinggi. Tetapi pemain asal negara Portugal ini menolaknya dengan tegas.

Hal ini karena Ronaldo mengetahui kemana keuntungan yang akan gunakan. Sudah menjadi hal yang umum perusahaan Pepsi tidak pernah terkecuali menyumbangkan dana yang banyak untuk membantu tentera Israel.

“Pendirian saya tetap teguh untuk tidak membangun kerjasama dengan mereka”, ungkap Ronaldo.

“Saya tahu, Pepsi merupakan salah satu produk yang menyumbang kepada tentera mereka (Israel). Sejak dahulu hingga kini, saya tetap mengatakan tidak pada mereka!,” tegasnya.

Bukan baru kali ini saja Ronaldo mengungkapkan rasa solidaritinya terhadap palestin, Ia juga pernah menolak bertukar baju dengan salah satu pemain Israel.

 

 

“Saya tidak akan tukar baju saya dengan ‘pembunuh’. Saya berada di bumi Palestin.” Ungkapnya Saat dikonfirmasi digelarnya Piala Dunia di Brasil beberapa waktu lalu.

Meski sebelumnya Ronaldo kerap dinilai angkuh, kesan itu segera menguap melihat betapa tingginya rasa solidaritinya. “Sebab utamanya adalah saya mendukung pembebasan Palestina”, ungkapnya.

“Selain itu, saya benci melihat anak-anak yang terpaksa menempuh kesulitan untuk meneruskan kehidupan”.

Kepeduliannya ini ditunjukkan meski dirinya tidak pernah hidup dalam situasi perang yang di derita oleh rakyat palestin.

Walaupun sempat dikhabarkan bahwa ibunya pernah merencanakan untuk menggugurkannya, tetapi hidup CR7 sangatlah peduli dengan apa yang dialami oleh anak-anak tak berdosa di Gaza.

“Saya mau anak-anak kecil itu bebas dari cengkaman keganasan dan menjalani kehidupan yang lebih baik.”

“Walaupun saya dan keluarga tidak pernah berhadapan dengan peperangan seperti itu, namun saya dapat merasai sedikit kesengsaraan mereka”.

Kapten kumpulan Portugal ini pernah hidup susah. Kebutuhan masa kecilnya kerap tak terpenuhi kerana kedua orang tuanya bukan seorang pengusaha besar, namun hanyalah keluarga yang sederhana.

Membesarkan diri Ronaldo bersama kedua saudari Liliana Catia dan Elma, dan seorang abang laki-laki, Hugo, dalam suasa berkecukupan sepertinya terlampau sulit untuk pasangan pengurus kebun Jose Dinis Aveiro dan tukang masak Maria Dolores dos Santos Aveiro ini.

“Ini kerana, kehidupan saya ketika kanak-kanak sangat sederhana”.

“Bila mengingati saat itu, hati saya tersentuh dan sangat memahami keadaan anak-anak di sana”.

Jadi apa yang sudah kamu perbuat untuk saudara sesama muslim yang sedang tertimpa perang saudara. Setidaknya kita berdoa agar peperangan segera berakhir dan masyarakat palestin boleh merasakan erti dari sebuah kemerdekaan dan kebebasan.

Marilah kita sama-sama terus mendoakan rakyat Palestin agar sentiasa tanah dalam menharungi kesusahan dan cabaran dalam menghadapi rejim zionis. Semoga Allah Terus melindungi mereka. Semoga Allah juga mengurniakan Christiano Ronaldo hidayah Allah untuk memeluk Islam sebelum beliau pergi selama-lamanya dari dunia ini. Amin

Wallahualam.

Ia menunjukkan keperihatinanan beliau terhadap krisis Palestin dan rakyat Jalur Gaza. Ronaldo juga pernah dilaporkan menngunjungi Palestin pada tahun 2007 dan 2005. Di sana beliau disambut dengan hebat oleh rakyat Palestin. Walaubagaimanapun kecaman terhadap Ronaldo terus dilakukan media yang pemiliknya menyokong polisi kerajaan Zionis.

Sumber : SembangJer

 

0 Comments

Leave a Comment

error: Content is protected !!