Nak Masuk Ke Rumah Baru, Jangan Abaikan 5 Perkara Ni, Suami Wajib Buat

44176 Views

Berpindah ke rumah yang baru dibeli memang sangat menyeronokkan. Rasa gembira dan bangga yang tidak terkira kerana dapat menyediakan sebuah rumah untuk isteri dan anak-anak. Anak-anaklah orang yang paling gembira saat ni.

Pun begitu jangan hanya fikirkan keseronokkan untuk menghias semata-mata. Ada banyak perkara yang anda kena dahulukan untuk pastikan keadaan rumah dalam keadaan baik.

Selain mencuci seluruh rumah hingga bersih terlebih dahulu, enam perkara ini patut anda buat. Tak kira samada rumah baru, rumah yang sudah lama ditinggalkan pun kena lakukan perkara yang sama.

 1. Laungkan Azan
  Langkah ni memang wajib buat. Laungkan azan ketika pertama kali masuk rumah baru. Ia juga baik bagi bangunan yang telah lama ditinggalkan dan tidak dihuni oleh sesiapa. Dalam sebuah hadis, Rasulullah s.a.w. pernah memberitahu

bahawa sekiranya sesebuah bangunan (premis/rumah) itu terlalu lama dikosongkan (tanpa penghuni), ia pasti akan dimasuki sejenis makhluk halus (jin yg dikenali sebagai Al-‘Ammar), yang suka tinggal di rumah yang tidak berpenghuni.

 

 1. Baca Surah Al-Baqarah
  Bila dah pindah ke rumah baru, malam pertama pastikan anda habiskan Surah Al Baqarah. Paling kurang pun pasangkan surah ini di dalam rumah. Biarkan ia bergema di seluruh rumah anda. Syaitan dan jin akan lari sebaik surah ini dibacakan. Lengkapkan dengan bacaan Yassin sekali.

Sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a., Rasululuuah s.a.w. bersabda yang bermaksud;

“Janganlah kamu jadikan rumahmu seperti kubur (hanya untuk tidur), sesungguhnya syaitan akan lari dari rumah yang dibacakan Surah Al-Baqarah.”

 

 1. Solat dan Membaca Al-Quran
  Pastikan jangan ditinggalkan solat dan amalkan bacaan Al Quran setiap hari. Inilah pendinding kita umat Islam. Dalam sebuah hadis lain pula, Rasulullah s.a.w. juga menggalakkan agar kita memperbanyakkan solat dan membaca Al-Quran di dalam rumah atau bangunan yang baru diduduki.

Baginda bersabda yang bermaksud:

“Sinarilah rumahmu dengan memperbanyakkan solat dan membaca Al-Quran.” (hadis riwayat Al-Baihaqi)

 

 1. Baca Surah Yassin, Al-Fatihah dan Al-Ikhlas
  Amalkan membaca surah Yassin setiap malam terutamanya 7 malam pertama anda menduduki rumah atau bangunan.

Baca juga surah Al-Fatihah sebanyak satu kali, surah Al-Ikhlas 3 kali, selawat ke atas nabi sebanyak 7 kali, ayat Kursi sekali, tetapi di ayat terakhir bacalah sebanyak 7 kali.

 

 1. Pagar Rumah
  Yang ni wajib buat sebelum berpindah masuk. Pagarkan rumah dengan renjisan air yassin pada setiap penjuru rumah. Lengkapkan dengan bacaan Yassin setiap hari sepanjang hari. Insyaallah rumah akan dilindungi.

Atau cara paling mudah, ambil segelas besar air kemudian baca surah Al-Fatihah, ayat Kursi, Surah 3 Kul (Al-Ikhlas, Al-Falaq dan Al-Nas) kemudian tiup ke dalam air tersebut perlahan-lahan hingga habis nafas.

Setelah itu, jirus dan renjiskan air tersebut ke setiap penjuru rumah dengan dimulai dengan penjuru yang terletak di sebelah kanan dan penjuru seterusnya, mengikut arah berlawanan jarum jam. Percaya dan yakinlah Allah sentiasa melindungi kita.

 

Tambahan : Kaedah Bagaimana Nak Jadikan Rumah Sebagai Kubu Dari Segala Gangguan & Release Stress.

Ketika mahu meninggalkan rumah, pastinya setiap orang akan merasa sedikit gusar akan apa yang bakal berlaku dirumah semasa ketiadaan tuannya. Disini disediakan tips cara untuk MEMAGAR rumah supaya bebas dari segala gangguan & jadikan ia satu tempat yang tenang lagi menenangkan.

 

PAGAR RUMAH MENGGUNAKAN BISMILLAH

 1. Tutup pintu dan tingkap rumah dengan bacaan Bismillah.
 2. Jika lupa bacalah ‘Bismillahi Awalluhu wa Akhirruhu’.
 3. Jiki penduduk dalam rumah ramai, bacalah ‘Bismillahi Awalluhu wa Akhirruhu’  ikut bilangan yang ada. Hembus dan tunjuk kemudian gerak arah lawan jam setiap kali bacaan.
 4. Pagar ini bocor bila ada ahli keluarga yang keluar dan masuk tanpa baca bismillah. Jadi sebaiknya ada wakil bagi mereka membacanya.
 5. Tanda selepas baca :
 • Rumah berhaba mula sejuk
 • Hilang pertelingkahan
 • Hilang mengantuk yang tiba-tiba
 • Hilang segala bahaya. InsyaAllah

 

PAGAR RUMAH MENGGUNAKAN AYATUL KURSI

 1. Setelah anda PAGAR BISMILLAH, anda PAGAR AYATUL KURSI.
 2. Caranya. Baca ayat kursi dan hembus kuat, sambil tangan digerakkan lawan arah jam sambil menunjuk.
 3. Hembusan tehenti apabila putaran telah lengkap.
 4.  Semasa sedang menghembus kuat memutar anda akan terasa hembusan anda memberat. sehingga anda perlu ambil nafas yang kedua sebelum putaran tamat.
 5. Kawasan yang berat tadi ada jin (syaitan), namum jangan bimbang, mereka Allah keluarkan dari pagar anda.
 6. Ulang sehingga rasa berat itu hilang.

 

PAGAR RUMAH MENGGUNAKAN 3 QUL

Pagar ini khas untuk pelindung sihir dan ain dari menebusi rumah.

 1.  Baca 3 Qul untuk setiap hali rumah. Jika ada 5 orang maka diulangan 3 Qul  iaitu 5 kali.
 2. Pagar insyaratnya di gerakkan seperti bismillah dan ayat kursi.

 

Sumber : keluarga.my & FB Tobib Fadli Sarail via awannano.com

 

0 Comments

Leave a Comment

error: Content is protected !!