Lelaki Ini Ikat GoPro Pada Belon Dan Lepaskan Ke Angkasa. Hasil Rakamannya Buat Ramai Teruja

0
2285

Pada tahun 2015 seorang lelaki di Amerika Syarikat telah membuat satu projek di mana dia akan menggunakan belon dan kamera gopro untuk melihat bumi dari angkasa.

Ramai tidak sangka bahawa projek tersebut akan berjaya atau boleh sampai ke angkasa melepasi bumi.

Namun akhirnya, projek itu berjaya katanya

Lelaki tersebut telah merakamkan perjalanan belon tersebut hanya menggunakan kamera GoPro sahaja. Sungguh menakjubkan.

Berbekalkan sebuah belon udara bersaiz besar, kamera tersebut kemudiannya diikat dan dilepaskan ke udara.

Kos & Peralatan Yang Di Gunakan

Bajet saya jauh lebih rendah, sebahagiannya kerana saya sudah mempunyai GoPro  dan banyak komponen lain yang saya hasilkan sendiri. Saya menganggarkan secara keseluruhannya saya  membelanjakan kira-kira $ 400 (RM1600++), di mana kos utama adalah GPS dan Helium.

Components
I spent a lot of time in hardware and party stores only to find out that I could get almost everything I needed on Amazon.

Things I procured on my own:

  • Styrofoam Cooler
  • Radar Reflector: Cardboard covered in aluminum foil
  • Parachute cord
  • GoPro
  • Mophie Battery Charger

Things I had to buy:

  • Balloon (amazon) $60 (RM240+), I got a 600gram weather balloon (good starting size)
  • Helium ( I contacted several local welding/gas suppliers and they rented me a 125 cubic foot tank for a cash down payment and then I paid the difference when I returned the tank) ~ $80 (RM320+)
  • GPS $200 (RM800+) 🙁 (will talk about more later)
  • 6′ Parachute $40 (RM160+) (this could be homemade but I was lazy plus it seemed kind of important for it to work well) the red/blue thing
  • Helium regulator/filling hose: I had to get the helium from 2000 psi in the tank into my fragile balloon without ripping it. I bought a helium regulator (amazon “economy helium regulator valve” $17) and then cinched a 1″ hose to the end for easy filling.

Bagaimana Kamera Gopro itu akan pulang ke bumi?

Menurut lelaki yang menjalankan projek tersebut, di saat belon itu pecah satu payung terjun akan dilepaskan secara automatik supaya kamera Gopro tersebut boleh mendarat dengan selamat dan tidak terlalu laju sehingga boleh merosakkan kamera sewaktu jatuh ke tanah.

Bagaimana Nak Mencari Mamera? Mesti Jatuh Di Mana-Mana

Satu alat pengesan GPS telah pun dipasang pada Goro tersebut dan isyaratnya akan direfresh setiap 5 minit. Jadi tidak sukar untuk mencari kecuali ianya terjatuh ke dalam laut.

Ramai tanya kenapa buat eksperimen ini? Ini jawapan beliau

” Kebanyakan orang bertanya kenapa saya melakukan benda ini. Sebenarnya, saya mempunyai banyak masa terluang justeru saya terfikir untuk menjadikannya sebagai hobi dan berkongsi sesuatu yang bermakna seperti ini dengan orang ramai. Keduanya, saya merasakan angkasa itu belum terlalu diterokai.

Video tersebut dikatakan telah tular pada sekitar disember tahun 2015. Rakaman yang menakjubkan ini menunjukkan betapa indahnya dunia dari atas dan secara JELAS nya menunjukkan BUMI itu SFERA (BULAT)

Sumber : Kuala Lumpur Viral & Imgur.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here