Cerita belum habis kau pergi dulu…” – Pelajar terduduk hilang hero drama, gurauan ‘dah meniggal ke’ beri petunjuk. Gurauan ‘sudah meninggal ke?’ rupa-rupanya menjadi realiti yang membuatkan seorang gadis sehingga kini tidak dapat melupakan pemergian kawan baiknya.

Menurut Naja Nafisah Zulkifli, 17, yang bakal menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun ini, kehilangan seorang rakan sekolah lelakinya, Aiman Hakimi masih dianggap sebagai satu mimpi.

“Kami semua memang tidak menyangka dia pergi terlalu awal. Saya dan arrwah serta dua lagi rakan sekolah memang rapat. Lebih-lebih lagi kami sedang menyiapkan sebuah projek drama pendek.

“Saya dan arwah memegang watak utama. Dan kini semuanya sudah hilang,” ceritanya kepada mStar Online.

Naja berkongsi perasaan sedih di laman Twitternya. Mengimbas kembali kenangan bersama arwah, Naja Nafisah yang lebih mesra disapa Naja memberitahu mereka sudah berkawan sejak Tingkatan 1 di sebuah sekolah di Parit Sulong, Johor.

“Tetapi hubungan kami agak renggang sehinggalah masuk Tingkatan 4. Tahun ini kami kembali berkawan baik. “Arwah seorang yang ‘happy go lucky’, banyak cakap. Tetapi sejak Disember lalu perangainya berubah menjadi pendiam.

“Dalam kumpulan Whatsapp sekolah pun dia tidak banyak bersuara sehingga cikgu bertanya sama ada dia ‘dah meniggal ke’. Ketika itu dia ada jawab ‘ada lagi cikgu’. “Dalam ‘group’ ini kami memang selalu bergurau,” jelasnya.

Naja turut memuat naik gambar kenangan ketika menjalani latihan filem pendek sekolah bersama arrwah (kanan). Menurut Naja, tanggal 27 Januari lalu tidak akan dilupakan sampai bila-bila.

“Arwh mennggal dunia dil4nggar sebuah kenderaan. Pada malam kejadian, selepas Maghrib dia dalam perjalanan ke kedai gunting rambut. “Kebetulan ketika itu saya berada dekat dengan tempat kejadian dalam perjalanan pulang ke rumah.

“Sebaik sahaja dapat berita dia meniggal dunia, saya memang terduduk, tidak mampu nak cakap apa-apa. Semuanya berlaku sangat pantas. Sehingga hari ini, masih lagi terbayang-bayang kerenahnya suka menyakat.

“Walaupun sedih, saya reda dengan pemergiannya. Ibu bapa saya juga turut memberi nasihat kepada saya untuk bersabar. “Mengenai projek sekolah pula, cikgu belum putuskan sama ada untuk teruskan atau tidak,” jelas anak bongsu daripada dua orang adik beradik ini.

Sumber: mstar via edisimedia