Apabila terdengar berita tenang kemtian, benda pertama yang terlintas di fikiran selain memberitahu kepada ahli keluarga terdekat, kita selalunya akan hubungi pengurus jenzah kawasan bagi urusan gali kubur selain mandi dan kaffankan.

Bagi yang pernah merasai kehilangan insan tersayang pasti tahu bagaimana perasaan ini. Islam juga menggalakkan pengkebmian segera agar tidak menyeeksa jen4zah. Namun meski beragama Islam, ada juga yang masih jahil termasuk berkira tentang kos menguruskan jenzah sehingga sanggup mengkebuumikan jen4zah selepas setahun disimpan.

Inilah pengalaman dikongsikan oleh pengurus jen4zah, Mohamad Manderes Bin Abdul Rahman, 42 tahun yang sudah 26 tahun terlibat dalam pengurusan jen4zah di sekitarvkawasan Batu Caves, Selangor.

Ustaz Mohamad berpengalaman 26 tahun dalam pengurusan jen4zah di kawasan Batu Caves, Selangor

Berkongsi pengalaman sepanjang 26 tahun lalu, kata Mohamad atau mesra disapa Ustaz Mohamad, dia teringat pernah sekali memandikan satu jen4zah yang sudah setahun di simpan di rumah myat sebuah hospital di sini.

“M4yat ini sudah setahun disimpan dalam peti sejuk hospital. Warisnya ada tapi tak mahu keluarkan duit membayar pengurusan jen4zah termasuk harga kain kapan. Disebabkan sudah setahun disimpan, satu hari saya dipanggil untuk uruskan jen4zah lelaki muslim ini.

Sekalipun disimpan dalam peti sejuk hospital tapi bagi satu tempoh yang agak lama, perut akan pecaah dengan sendiri. Ulatnya berwarna hitam dan berbulu. Bukan macam ulat sampah yang dihurung lalat

Kata Ustaz Mohamad, dia sentiasa bersangka baik pada semua jenaz4h yang diuruskannya tapi jenzah lelaki ini benar-benar memberinya satu pengalaman lain dari yang lain

“Disebabkan sudah setahun disimpan, walau dalam peti sejuk tapi may4tnya sudah mereput. Di perutnya penuh ulat myat yang hitam. Bukan macam ulat sampah warna putih tu tapi warna hitam dan berbulu-bulu. Paling senang nak imagine macam ulat bulu tu. Penuh hitam badannya.

“Ulat sampah datang dari lalat dan sebab itu warnanya putih. Tapi ulat may4t nie berbeza betul. Hitam sangat warnanya. Datang dari haba perut kita selepas meninggal. Walau pun luar sejuk tapi haba badan panas. Paling senang nak tengok keadaan sama seperti ikan kembung pecaah perut.

“Tugas saya adalah mengaut dan membuang keseluruhan ulat bulu ini. Penuh juga dan selepas itu saya mandikan. Fizikal jen4zah dah tak macam orang baru meninggal, terlalu uzur. Sana sini dan mereput dan tertanggal.

“Lepas mandikan semua, semasa dah kapan baru nampak kepalanya tergolek dalam troli. Disebabkan itu, saya mandikan kemudian. Memandangkan dah banyak yang reput, kita biasanya tak cantumkan pun, cuma letak di sisi m4yat dan bila tanam sekali begitu juga, letak di sisi,” katanya ketika ditemui.

Kata Ustaz Mohamad, dia tidak pasti punca kem4tian lelaki tersebut namun apa yang mengejutkan dirinya, semasa di tanah perkuburan, datang waris jen4zah ini dan mengaku itu saudaranya.

“Mereka tak uruskan jen4zah sebab berkira nak keluarkan duit pengurusan jenaz4h. Beristigfar saya, ada juga orang Islam yang begitu jahil begini tapi saya sentiasa mahu bersangka baik dan meneruskan tugas sehingga selesai, ”katanya berkata, individu yang menyeksa jen4zah dengan tidak mahu mengkebuumikan dengan kadar segera atas alasan tiada duit adalah berdosa besar hukumnya.

Bagi Ustaz Mohamad, apa yang dikongsinya ini adalah sebagai pengajaran semata-mata dan untuk dijadikan iktibar kerana menurutnya pengurusan jen4zah bagi orang islam itu amat mudah sebenarnya tapi disebabkan karenah ahli keluargalah yang menjadi penyebab kepada beberapa kesulitan timbul sehingga jadi kes di atas.

Perlukah m4yat mangsa hancur seperti dilanggar keretapi dimandikan? Tonton video ini!

Dalam pada itu, jelas Ustaz Mohamad, apabila jen4zah orang Islam itu meniggal dalam keadaan m4yatnya hancuur dan sebahagian anggota badan hilang, biasanya bagi kes-kes kem4tian akibat dilanggar komuter atau keretapi, jenzahnya tidak wajib dimandikan sama seperti jenzah yang sempurna.

“Kita perlu tayammum sahaja. Menggunakan debu dari tanah dan sapukan sekali di tubuhnya sebelum dikapankan. Tayammum ini dilakukan bagi mengelakkan dari anggota tubuh terus hancuur jika terkena air.

“Bila selesai, kapankan terus dan kemudian disolatkan. Biasanya bagi kes-kes begini, pihak hospital tak akan menjahit anggota badan apatah lagi jika kebanyakan anggota badan itu sukar ditemui di lokasi kemalangan.

“Kita biasa uruskan saja jen4zahnya mengikut apa diberikan. Tapi solatnya macam biasa. Jika kemudian selepas ditanam, kita terjumpa sebahagian anggotanya dan kalau selepas dna mengesahkan itu memang m4yat individu itu, wajib kita basuh dan solatkan anggota tubuh berkenaan.

Tak perlu gali semula kbur individu tapi cukuplah dengan menanamnya di tanah perkburan,’katanya memaklumkan kos pengurusan jenzah termasuk mandi, kain kapan, solat jen4zah, upahnya adalah sebanyak RM450 sahaja.

“Urusan ke kuburr menggunakan van jen4zah itu lain. Biasanya RM10 di hospital kerajaan jika dalam daerah tapi dikira RM2 bagi satu kilometer bagi luar daerah,” katanya ketika ditemui.

Sumber : remaja.my via khalifah dunia