“Jangan Ulangi Silap Saya. Anak Saya Pandai Tapi..”

0
14279

JANGAN ULANGI SILAP SAYA. ANAK SAYA PANDAI TETAPI…

Ini Ammar, anak sulung saya. Dia seorang yang cepat berjalan dan cepat bercakap. Pada usia dia 2 tahun, dia telah mengenal huruf dan dapat memadankan kesemua huruf kecil dan huruf besar.

Pada usia 3.5 tahun, dia mula membaca dan menghafal lebih dari 20 surah. Sekarang usianya 4 tahun, telah masuk separuh buku Iqra’ kedua.

Nampak macam perkembangannya cepat, tetapi ada perkara yang dia tidak mahir kalau nak dibanding dengan teman seusianya yang lain.

Pada usia 3 tahun, dia masih belum boleh menangkap bola pada paras dada. Malah tangannya tak cukup kuat untuk menyepit objek menggunakan forcep mainan. Tangannya juga tak mampu bergayut walau 2 saat di ‘monkey bar’.

Saya sangka, mungkin kekurangannya itu kecil dan biasa. Mungkin pencapaian motor kasarnya tak mengikut carta milestone kerana dia bukan kategori ‘body intelligence’.

Yalah, sangka saya setiap budak ada kelebihan dan kekurangannya.

Tapi bukan itu sahaja. Ammar seorang penggeli. Dia geli memijak pasir, geli duduk pada kerusi kulit (atau pvc) dan menjerit bila memegang ais.

Gelinya kadang-kadang keterlaluan. Pernah dia menjerit waktu kami lalu di sebuat kedai mainan. Ingatkan apa yang ditakutnya, rupanya ‘Magic Stretch Ball’. Seronok betul kami menyakat dia dengan bola tu.

Saya tak pernah sangka kesemua masalah ini mempunyai perkaitan yang sama. Malah masalah dia meraung bila mencuba kasut baru di mall dulu juga, ada kaitannya.

Dia mempunyai tanda-tanda yang kebiasaan ada pada anak-anak yang ada kecelaruan neurologi. Tanda-tanda yang disebut OT Maryam itu mengesahkan yang Ammar mempunyai masalah sensori sentuhan, atau dalam istilahnya Sensori Processing Disorder (SPD) terhadap deria Tactile (Hypersensitif).

Ammar mungkin membaca awal dan cepat tangkap dalam pembelajaran, tapi masalah ini jika saya tak sedar dari awal, akan mengganggu pembelajarannya bila dia mula bersekolah nanti.

Nasib baik saya cepat sedar. Mujur Allah cepat temukan saya dengan pakar.

Alhamdulillah setelah saya lakukan pelbagai aktiviti ransangan, sekarang ‘sensitiviti’ Ammar dah banyak berkurangan. Cuma dengan Magic Ball tu masih takut-takut. Fobia kesan dari kena sakat masa kecik agaknya.

Kadang-kadang kita terlalu mahukan anak pandai, lalu kita hulur anak buku, pensil & kertas dan kita nafikan fitrah anak bermain.

Sedangkan dari bermain itulah anak-anak membina asas akademik mereka. Dari bermainlah anak akan belajar komunikasi dan membina keyakinan diri. Dan dari bermainlah daya tumpuan anak dipertingkat

Dari bermain jugalah kesemua deria mereka berstimulasi dan berintegrasi bersama dengan baik.

Apa Kaitan DERIA Ini Semua Dengan Akademik?

Eh penting sangat. Deria sentuhan yang baik adalah asas untuk anak kuasai kemahiran motor halus seperti menulis dan mengguna tangan dengan baik.

Deria rasa pula membantu memberi stimulasi awal untuk anak menggunakan mulut untuk bercakap, selain mengelakkan masalah ‘picky eater’ pada anak.

Deria visual dan auditori pula penting untuk memberi tumpuan yang baik semasa dalam kelas dan mengenal huruf, nombor, bentuk serta simbol.

Deria sendi dan kestabilan akan bantu anak-anak menguasai hampir kesemua kemahiran dalam hidup.

TAPI.

Tapi bermain pun perlu ada tujuan. Setiap permainan perlu betul caranya supaya merangsang perkembangan anak-anak.

Seperti yang diajar OT AisyahRozalli kelmarin, main pun perlu ada 5 target. Antara targetnya adalah supaya anak mahir berkomunikasi, mahir berdikari dan mahir guna tubuh.

Haa kau! Ajar anak main pon kena ada ilmu tau.

Ya, memang tak dapat dinafikan setiap ibu bapa ada cara didikan yang tersendiri. Tetapi ilmu masih perlu kita cari. Tempoh tumbesaran anak singkat untuk kita cuba-cuba dan buat silap.

Ikut rapat-rapat ikon-ikon keibubapaan ustaz ustazah dan para terapis, supaya kita tak silap mendidik anak.

Ibu yang masih ada masalah cemerkap,
Wawa Shauqi.

Sumber/Foto : Wawa Shauqi.

ARTIKEL BERKAITAN : Ayah! Ibu!, Pelajari Cara Yang Betul Bercakap Dan Peluk Anak Lelaki & Perempuan. InsyaAllah, Anak Akan Lebih Mendengar Kata.

Salam Mama semua…
Selamat berhujung minggu ya.

Kak. Rehan nak kongsikan Teknik Bercakap & Memeluk Anak
Menggunakan Islamic NLP (Neuro Languistic Programme)

Teknik Dan Cara Yang Betul Bercakap Dan Peluk Anak Lelaki & Perempuan

1) Teknik bercakap dengan anak perempuan & lelaki

Dengan anak perempuan

Dengan anak perempuan kita bercakap terus muka kepada muka. Itu cara yang terbaik. Mata kita pula ‘memandang ke tengah antara kening’ tu ya. Haa.. di situlah fokus percakapan yang terbaik.

Mungkin anak perempuan ni, lebih dominasi jenis yang visual kan..

Mama, ambillah kesempatan untuk melayan anak-anak bercakap jika ada ruang masa ya. Banyak yang nak diluahkan tu.. santai-santai saja, sambil makan-makan petang. Ok kan?

Dengan anak lelaki

Dengan anak lelaki lebihkan percakapan kita ke aras ‘telinga kirinya’.

Mereka yang jenis audiotory memang cepat tangkap la ni.. Zuuppp.. insya Allah, setiap butiran percakapan kita akan masuk dengan baik.

Sentiasa bagi kata-kata perangsang tau. Anak lelaki ni, ada egonya sendiri. Saya pun kadang-kadang kalah dengan anak lelaki ni.. aduhh.

2) Teknik memeluk anak perempuan & lelaki

Dengan Anak Perempuan

Lihat pelukan pada anak perempuan ya.

Kak Rehan tepuk dan gosok-gosokkan di atas belakangnya. Tempat tu namanya Qalbu. ‘ANCHOR POINT’nya.

Semoga bila Mama gosokkan di situ, bagi nasihat apa pun, insya Allah, dia akan PASAK DAN INGAT sampai bila-bila. Best kan..bila tahu tekniknya ni

Dengan anak lelaki

Bagi anak lelaki, ANCHOR POINTnya adalah di belakang kepala bahagian atas.

Lihat tangan akak tu. Ok kan?

Kita gosok-gosoklah beberapa saat. Bagi lah se’das dua’ nasihat. Tak boleh cakap banyak-banyak pun. Sibuk nak gi main sana sini.

Jadi, gunakan peluang dan ilmu ni tau.

Insya Allah, sama-sama kita hasilkan anak-anak yang mendengar kata.

Selamat mencuba Teknik Islamic NLP
Dan banyak lagi tip-tip ‘power parenting’ di sini:
http://1.powerparenting.my/ebook/anakgenius

#RehanSidik
#MendidikGenerasiAlQuran
#AnnurRaudhahPublication
#TadikaPermataRaudhah

Sumber/Foto : Rehan Sidik

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here