‘Bergaji RM30 Sehari’. Ibu Ini Terharu Anak Di Terima Masuk Sekolah Berasrama Penuh

0
914

Ibu bapa mana yang tidak gembira setelah anak tersayang memperolehi kejayaan cemerlang dalam peperiksaan. Lebih manis lagi, mendapat tawaran melanjutkan pelajaran ke sekolah berasrama penuh (SBP). Biarpun, sejumlah besar peruntukkan diperlukan untuk menguruskan pembelanjaran anak, segalanya akan diusahakan supaya anak mendapat tempat baik hasil usaha gigih.

Sungguh inspirasi kisah seorang ibu yang sanggup menaiki bas ekspres dari Pengkalan Kubor, Kelantan mengiringi anak perempuannya ke sekolah berasrama penuh. Walaupun beliau hanya berpendapatan RM30 sehari di sebuah kedai makan, ia tidak menjadi halangan kepadanya untuk memastikan anaknya mendaftar pada hari itu.

DATANG DARI KELANTAN NAIK BAS

Hari pertama pendaftaran bagi pelajar Tingkatan Satu di sebuah sekolah berasrama penuh di Gombak, Selangor amat bermakna buat keluarga Che Esah Mohamed.

Dalam kesempitan kehidupan, Che Esah sanggup menaiki bas ekspres dari Pengkalan Kubor, Kelantan mengiringi anak perempuannya ke sekolah berasrama penuh.

Selepas selesai sesi pendaftaran, ibu kepada lima orang anak ini akan pulang ke kampung halaman meninggalkan anaknya dengan sekelumit harapan agar beliau berjaya dalam pendidikan.

Hanya doa dan air mata mengiringi perpisahan dua anak beranak ini.

Ini kisah pahit getir Che Esah, warga golongan B40 dalam mengharungi kesempitan hidup untuk memastikan zuriatnya berjaya dalam akademik dan menjadi insan berguna di masa hadapan.

PENGKALAN KUBOR KE GOMBAK

Astro AWANI berkunjung ke Sekolah Berasrama Penuh Integrasi (SBPI) Gombak pada pagi Selasa lalu.

Tinjauan rata-rata mendapati ibu bapa berasa teruja dan gembira apabila anak mereka diberi peluang ke Sekolah cemerlang demi melanjutkan pelajaran dan mencapai cita-cita mereka.

Penulis terus mendekati Che Esah, 50 tahun, yang gigih menaiki bas ekspres dari kampungnya ke Gombak minggu lalu.

Beliau dan anaknya memohon simpati menumpang di rumah saudara mereka di Gombak selama beberapa hari sehingga selesai urusan persekolahan anaknya.

Ibu mana yang tidak mahu melihat anaknya berjaya?

Walaupun terpaksa meninggalkan pekerjaannya di sebuah kedai makan dengan pendapatan yang kecil, ia tidak mematahkan semangat Che Esah untuk hadir mendaftarkan anaknya, Nurhani Razak.

PENDAPATAN KECIL

Meskipun hanya berpendapatan RM30 sehari dengan menyara lima anaknya, peluang yang diberikan oleh kerajaan terhadap golongan B40 amat bermakna buatnya.

Rezeki anak-anak kalau kita tidak ada, cakap sabar minta doa kepada Allah biar tenang hati rezeki mana boleh … Alhamdulilah anak-anak saya belajar duit itu kalau saya pergi kerja dapat memang satu hari habis esok saya kena cari kalau tidak pergi tidak ada, walaupun sedikit tapi cukup Allah bagi,” jelasnya

Sambil menyeka air mata, Che Esah tersenyum bangga melihat anaknya.

Apabila ditanya tentang yuran persekolahan anaknya, Che Esah spontan berkata, “Makcik tiada duit, yuran yang perlu dibayar melebih RM1,000 tapi makcik dah berkongsi masalah kami dengan cikgu sekolah di sini.”

Jelasnya, beliau telah memberitahu kepada guru di sekolah anaknya tentang kesempitan kewangan yang dihadapi keluarganya.

Atas jasa baik pentadbiran sekolah, Che Esah mendedahkan sekolah akan mempertimbangkan sumbangan daripada Skim Projek Khas oleh Kementerian Pendidikan untuk golongan kurang mampu.

MAHU BELI RUMAH UNTUK IBU

Penulis lantas bertanyakan anak Che Esah, apa yang beliau impikan apabila berjaya kelak.

Jelas Nur, beliau ingin membelikan ibunya sebuah rumah yang besar sebagai membalas jasa ibunya menyara mereka.

“Apa mungkin adik nak beri kepada ibu apabila adik berjaya kelak? Saya nak beli rumah. Saya nak ibu saya selesa dan saya nak jadi Pensyarah Sains,” jelas Nurhani.

Ternyata kisah Nurhaniini boleh dijadikan pembakar semangat buat anak anak golongan B40 dimana peluang yang diberikan kerajaan dalam membuka 60 peratus tempat kepada golongan ini perlu digunakan sepenuhnya.

Untuk rekod, seramai 9,530 murid berdaftar di Sekolah Berasrama Penuh seluruh negara.

Daripada jumlah itu, peningkatan 15.34 peratus pelajar golongan B40 dicatatkan iaitu seramai 4,888 orang.

Sumber : Astro Awani via Khalifah Media Network

KPM Memutuskan Untuk Mengembalikan Semula Semangat SBP Iaitu Untuk Membantu Pelajar Berpotensi Golongan B40.

PUTRAJAYA – Kementerian Pendidikan akan menawarkan sehingga 60 peratus daripada keseluruhan penempatan di Sekolah Berasrama Penuh (SBP) kepada pelajar dalam kalangan golongan B40 bagi pengambilan sesi persekolahan tahun depan.

Menerusi satu kenyataan, pihak kementerian bagaimanapun berkata, tawaran ke Tingkatan 1 di SBP itu juga mengambil kira beberapa faktor lain seperti pemilihan sekolah oleh pemohon, kapasiti enrolmen sesebuah sekolah, jantina dan lokaliti pemohon.

“Mulai tahun 2019, pihak kementerian memutuskan untuk mengembalikan semangat SBP iaitu bagi membantu pelajar berpotensi golongan B40 selari dengan dasar kerajaan baharu untuk terus membantu golongan kurang berada memperoleh kemudahan pendidikan berkualiti.

“Justeru, pengambilan kali ini akan memberikan lebih banyak peluang kepada anak-anak keluarga B40 sama ada dari kawasan luar bandar, miskin kota dan anak-anak anggota beruniform,” katanya kenyataan itu di sini hari ini.

Tambah kenyataan itu, Kementerian Pendidikan telah menerima sebanyak 77,487 permohonan kemasukan ke SBP untuk pengambilan tahun hadapan.

Menurutnya, daripada jumlah itu, sebanyak 21,841 dikenal pasti melepasi asas-asas syarat kelayakan antaranya warganegara Malaysia dan mencapai tahap minimum dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR). – K! ONLINE

Sumber : Kosmo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here