KAMI PENGEMIS REZEKI TEPI JALAN……. KAMI TAK PANDAI BERTANDING POLITIK, KAMI BERTANDING DENGAN PANAS, HUJAN, HABUK SETIAP HARI DI TEPI JALAN… KAMI TIADA ADA OPIS YANG BERHAWA DINGIN…. KAMI TIDAK MINTAK SIMPATI…. TAPI KAMI MINTAK ADIL DARI SEGI AGAMA……

Kalau lah saya penguatkuasa, saya tak akan hukum. Saya bimbing. Sedih dalam Malaysia baru, gerai gerai tepi jalan kena angkut . Macik tu bertanding bukan di politik, bertanding dengan hujan, dengan panas, dengan habuk, dengan angin kencang yang pecahkan payung, bertanding masak bodoh kerana semua masakan tak dapat jual kerana hujan turun lebat…… bukan macam YB, kereta besar, sokongan rakyat yang kena tipu habis, YB boleh lah meeting di dalam ofis, hari hari keluar dalam TV entah cakap apa apa…… jaga YB, longkang mati akhirat tu dekat sangat…. jangan lah kau hina kami makcik gerai tepi jalan…..

kalau lah AKU BERAGAMA ISLAM, akan aku permudahkan lesen, bawa borang dan bantu makcik ini isi dan dan di gerai…. berikan geran bantuan kewangan untuk menaikkan bisness….. akan aku arahkan penguatkuasa lesen untuk bawa kerani kerani dalam opis tu turun padang, bawa segala cop cop pejabat dan mesin mesin untuk bayar dan bantu mereka dapatkan lesen….

BUKAN KAH AJARAN AGAMA SURUH KITA MEMPERMUDAHKAN…. MENGAPA KITA YANG BERAGAMA HARUS SEKSA MEREKA…. sediakan lori Majlis , truk majlis untuk bantu mereka pindah ke tempat yang sesuai kalau kita percaya tapak yang sediaada ganggu lalu lintas… adalah tanggung jawab kita sebagai orang yang beragama mencarikan tempat sesuai untuk mereka berniaga…. kalau anda robohkan gerai mereka, kau rampas barang mereka … adakah kau selidik latar belakang keluarga… adakah makcik patient dialysis, atau ada ahli keluarga terlantar, atau ada ahli keluarga yang sedang sakit kanser… adakah anak anak yang masih kecil masih sekolah dan perut lapar jalan kaki berbatu ke sekolah…. Ohhhh Tuhan ku….. kita semua beragama….. adakah kita fikir untuk mereka yang susah…..

MULA HARI INI KITA UBAH….. TIADA GUNA KITA UBAH KERAJAAN KALAU PATTERN YB MASIH SAMA…. ATAU LEBIH TERUK DAN HANYA PANDAI MENGHUKUM…. MALU SAYA KERANA SAYA BELUM ISLAM…. Kerana saya lihat rata rata YB yang beragama macam tak fikir langusng mati…… MARILAH MARI LAH MARI LAH…. MATI ITU PALING DEKAT DENGAN MU…. TIDAK JAUH TU…. Kamu jadi YB dengan Izin Tuhan…. kalau Tuhan kata kamu accident hari ini, maka kamu accident dan terus lumpuh…

NAK ANGKUH APA…… MASA ITU BOSS POLITIK BESAR MU PUN TAK BOLEH BANTU MU…. MASA ITU LAH BOSS POLITIK BESAR MU TINGGALKAN MU…. KERANA KAMU SUDAH LUMPUH DAN TAK BERGUNA…. YANG MENGIRING MU, SAHABAT MU YANG SETIA, AHLI KELUARGA MU…. AMALAN MU…. SEGALA AMALAN BAIK MU PASTI AKAN HADIR BERSAMA MU…. MEREKA TAK LARI… DAN TUHAN AKAN BERSAMA MU….. Marilah kita bantu makcik makcik gerai tepi jalan. pak cik pak cik yang saban hari duduk tepi jalan hanya untuk mencari sesuap nasi untuk cucu, anak anak dan kita sepak teranjang gerai mereka…. adakah kita tidak kejam?

RENUNG RENUNG LAH…. JANGAN KAU LUPA BAWA BERSAMA AGAMA MU KETIKA KAMU BERTUGAS…. DAN MENJALANKAN TUGAS DI TEPI JALAN…….

Sumber : Kuan Chee Heng

RM1 Khidmat Van Jenazah, Baik Sungguh Uncle Kuan

Rakyat Malaysia sangat beruntung kerana hidup dinegara berbilang kaum, agama dan bangsa. Paling menarik, kita hidup di Malaysia dengan menyambut semua perayaan.

Seperti kisah Uncle Kuan, walaupun berlainan bangsa sifat murni yang ditunjukkan olehnya perlu dicontohi oleh orang ramai. Lelaki berbangsa Cina ini merupakan seorang jutawan tetapi sangat suka membantu orang susah.

Baru-baru ini, Uncle Kuan sekali lagi dipuji netizen kerana menawarkan perkhidmatan van jenazah bagi mereka yang susah dan kesempitan wang.

Kalau orang susah meninggal dunia, jangan susah hati

Uncle Kuan kongsikan perhidmatan van jenazah di laman Facebook miliknya untuk membantu mereka yang susah. Tiada bayaran diperlukan. Menurut Uncle Kuan, kerja paling mulia ialah menolong menguruskan jenazah.

Tawar khidmat van jenazah, ada kisah disebaliknya

Uncle Kuan turut kongsikan cerita mengapa dia terdetik mahu lakukan perkhidmatan van jenazah untuk orang susah. Katanya, bila kita bantu mereka yang susah, bila kita susah nanti ada orang akan datang membantu.

Untuk Perjalanan Jauh Percuma & Minyak Ditaja

Hanya Seorang Seperti Ini Di Malaysia

GAJI SAYA TUHAN BAYAR RM 50,000. 

Saya terkejut.

Saya pergi bantu hantar Jenazah ke Pontian. I berada di Masjid Kuning Kota Damansara.

Semasa saya berada di perkarangan masjid, satu lelaki Melayu telah approach saya. You uncle Kuan. You nak cari dana untuk beli Van Jenazah. I jawab. Ya. Ok my company will sponsor your van RM 50,000. Saya terkejut. Saya ucap terima kasih. I tak kenal dia. Dia kenal saya. Dia beri kad perniagaan nya. Beliau pun beredar dan suruh saya buat surat dan dia prepare cek untuk saya.

Rupa rupa nya, company dia punya boss adalah orang terkemuka di Malaysia dan antara yang kaya.

Kaya duit bukan kaya,kaya dengan hati yang hebat, itu lah kaya.

Uncle Kuan turut kongsikan cerita mengapa dia terdetik mahu lakukan perkhidmatan van jenazah untuk orang susah. Katanya, bila kita bantu mereka yang susah, bila kita susah nanti ada orang akan datang membantu.

Untuk perjalanan jauh percuma & minyak ditaja

Hanya seorang seperti ini di Malaysia

Rata-rata netizen memuji sikap mulia Uncle Kuan yang sentiasa prihatin dengan kesusahan rakyat Malaysia. Ramai yang mendoakan agar segala urusan Uncle Kuan dipermudahkan.

TERIMA KASIH, KERJA AMAL SAYA TUHAN BAYAR CASH RM 50,000 SECARA SUMBANGAN

Sumber : Siakap Keli