Ada segelintir ibu bapa yang selalu meletakkan telefon berhampiran dengan bahagian kepala anak bila si kecil tidur. Namun tanpa menyedari, tindakan itu sebenarnya boleh mendatangkan bahaya yang tidak kelihatan.

Menurut bekas jurutera syarikat Intel dan Western Digital ini, radiasi yang terhasil dari gelombang isyarat telefon pintar, berupaya menjejaskan sel-sel otak anak-anak kecil yang sedang berkembang. Perkara ini bukanlah sesuatu yang baru dan sudah ramai yang mengkajinya.

Jadi, ibu bapa diminta untuk tidak berbuat demikian di masa akan datang bagi mengelakkan anak-anak kecil berisiko menghidap penyakit yang tidak diingini. Semoga informasi dari Puan Nana Farhanah ini bermanfaat.

PERKARA ini kadang-kadang berlaku pada saya dan anak-anak. Sambil-sambil menidurkan atau menyusukan anak, sambil itu reply mesej (pm) dari pelanggan. Kadang-kadang sampai tertidur. Sedar-sedar saja, telefon bimbit berada di kepala anak kecil.

Allah, masa itu terkilan sangat. Terkilan sebab teringat betapa tidak bagusnya apabila telefon pintar ini diletakkan berdekatan dengan kepala anak. Tahu tak, kenapa tak eloknya telefon pintar diletakkan berdekatan dengan bahagian kepala anak-anak kecil?

Radiasi dari signal telefon bimbit ini sangat berbahaya, lebih-lebih lagi pada anak-anak kecil kerana ia boleh menjejaskan sel-sel otak yang sedang berkembang terutamanya bayi berusia enam bulan ke bawah.

Antara risiko lain:

  • Kanser
  • Tumor otak
  • Parkinson
  • Alzheimer
  • Sakit kepala atau migrain
  • Sakit mata atau rabun

Risiko-risiko ini bukan terdedah kepada anak-anak sahaja, tetapi juga pada golongan dewasa. Jadi, sebelum masuk tidur, pastikan anda telah melakukan dua perkara ini:

  • Dah selesaikan semua urusan berkaitan dengan telefon bimbit.
  • Matikan WiFi atau data internet. Letak telefon jauh dari tempat tidur.

Foto Hiasan : azeniahmad.com

Ini baru kesan letak telefon di bahagian kepala, belum masuk lagi kesan anak-anak bermain telefon. Nanti saya kongsikan lagi maklumat mengenainya.

Nana Farhanah
Bekas jurutera di Intel dan Western Digital

Doktor Dedahkan Kesan Negatif Tidur Lewat & Cahaya Skrin Handphone Pada Anak

Jangan Bagi Anak Tidur Lambat

Maryam Soolihah ni dulu jenis burung hantu jugak. Ya Allah, kadang tu sampai pukul 2 pagi pun tak tidur lagi.

Saya tertanya-tanya, kenapa ye?

Rupanya tengah-tengah malam dia senyap-senyap bukak handphone Ummi dia. Dia layan video dia sendiri tengah-tengah malam buta! Fuh! Nasib baik off internet!

Cuma memang cahaya daripada skrin handphone ni boleh buat fikiran anak jadi overload dan akhirnya jadi susah tidur.

Yang paling saya takutkan adalah kesan daripada kurang tidur tu sendiri. Anak-anak yang tidur tak cukup ni boleh tumpul daya pemikiran dia disebabkan oleh prefrontal cortex otak yang tak berfungsi dengan baik.

Anak yang kurang tidur pun akan jadi lebih pemarah, tak pandai bersosial, lebih selfish dan juga jadi lemah ingatan!

Jadi kalau nak anak tu jadi bijak bila dah besar nanti, jaga masa tidur si comel kita mulai sekarang ye.

p/s : Ni la kenapa pentingnya ilmu parenting. Bab tidur pun ada ilmunya. Sila join kelas Parenting saya di Telegram untuk info parenting yang lebih penting ye. Install Telegram dan Klik sini t.me/NotaTaufiqRazif

Sumber/Foto : Dr. Taufiq Razif